ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19: СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ - Гапєєва, O.; Мартиненко, В.; Романовська, Ю.; Потапюк, І.; Чирва, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Метою статті є ґрунтовне дослідження стратегічного управління економічною безпекою держави та розробка стратегічного управління економічною безпекою держави в умовах пандемії COVID-19. Відзначено, що у процесі оцінки масштабу актуальних проблем виникає необхідність детального вивчення змісту, видів, факторів та шляхів поширення загроз/загроз соціально-економічній безпеці України, які тривалий час накопичувалися в економічній сфері. Визначено, що звільнення громадян із галузей народного господарства, призупиненого через карантин; зниження доходів населення та зростання цін на товари, які не мають замінників; зменшення сукупного попиту та пропозиції при втраті ринків; збільшення дебіторської заборгованості підприємств та загальне погіршення їх фінансового стану. Усі країни, ринки, підприємства, фірми та інші економічні інститути так чи інакше впоралися з наслідками пандемії. Це напрочуд легко пояснити відносно швидкою інтеграцією у світову економіку через міжнародну торгівлю, фінансові потоки та трудову міграцію. Ще одним фактором економічної нестабільності стало швидке розширення сфери послуг. Незважаючи на зростаючу важливість для суспільства та зайнятості, служби найбільше піддаються ризику пандемії. Висвітлено сектори економіки, зазнали сильного тиску під впливом короновірусної кризи. Проаналізовані макрофінансові показники України за 2018-2020 роки. Отже, спостерігається стабільне зростання ВВП (у фактичних цінах) протягом всього досліджуваного періоду, що говорить про збільшення потужності вітчизняного виробництва. У 2019 році даний показник приріс на 111,7% порівняно з 2018 роком, а у 2020 році цей показник продемонстрував приріст 105,5%. Загальна сума державного та гарантованого державою боргу збільшується протягом 2018-2020 років. У 2019 році борг зріс на 6,05 млрд грн, а у 2020 році даний показник збільшився на 5,88 млрд грн. Але відношення державного боргу до ВВП коливається. У 2018 році цей показник склав 60,9%, у 2019 році – 50,3%, а у 2020 році – 60,8%. Рецесія може бути особливо шкідливою для країн з найбільшим потенціалом заворушень і конфліктів. Авторами розроблена стратегія управління економічною безпекою держави. Ключові слова: Пандемія, стратегія, безпека, держава, підтримка, криза. Формул:0; рис.:1; табл.:4; бібл. 10.