ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ БАЗИС ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ: ДОСВІД КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА УКРАЇНИ - Бліхар, В'ячеслав; Сировацький, Валерій; Вінічук, Марія; Кащук, Мар'яна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Інтенсифікація викликів, загроз і ризиків функціонування глобальної фінансово-економічної системи та неготовність національної економіки протистояти їх дестабілізуючому впливу зумовлюють формування нової парадигми світового економічного порядку, невід’ємною компонентою якої є корупція. Поширення корупції в глобальному вимірі посилює диспропорції структури розвитку соціально-економічних систем і створює перешкоди правовому й суспільно-політичному устроєві країни, оскільки це деструктивне явище проникає не тількив державний сектор, а й в економіку, політику, суспільство, а також істотно впливає на рівень якості життя населення, що проявляється в збагаченні незначної частини та зубожінні більшості населення. У статті визначено сутність корупції, обґрунтовано взаємозв’язок корупції з рівнем якості життя населення. Здійснено економіко-правовий аналіз нормативно-правового забезпечення протидії корупції в країнах Європейського Союзу та в Україні. Проведено дослідження динаміки індексу сприйняття корупції й індексу якості життя населення в країнах Європейського Союзу та в Україні впродовж 2018-2021 років. На основі багатофакторного (кластерного) аналізу з використанням методу k-середніх здійснено групування країн Європейського Союзу та України за показниками індексу сприйняття корупції й індексу якості життя населення, що дозволило виокремити серед країн Європейського Союзу три групи: (1) високорозвинуті країни, у яких спостерігається високий рівень якості життя населення та низький рівень корупції; (2) країни, які належать до високорозвинутих, забезпечують високі показники якості життя населення, але рівень корупції мають достатньо високий; (3) країни з високим рівнем корупції та порівняно низьким рівнем якості життя населення, до яких належить і Україна. Із метою забезпечення ефективної протидії корупції запропоновано основні заходи боротьби з цим деструктивним явищем, реалізація яких потребує вдосконалення чинного законодавства та його гармонізаціїз міжнародними нормативно-правовими актами.