ФОРМАЛІЗАЦІЯ ОПТИМАЛЬНОГО ВИБОРУ НАПРЯМІВ ДІЯЛЬНОСТІ АГРОХОЛДИНГІВ ЗА ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Інграм, K.; Дяченко , Олексій; Галицький , Олександр; Ніценко , Віталій; Романюк , М.; Жумбей , Маріанна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Розроблено методичні підходи, які дозволяють запровадити ефективне управління агрокомпанією в умовах ризику, зокрема шляхом оптимальної диверсифікації напрямів діяльності, і проаналізовано результати й напрями впливу інформаційно-комунікаційних технологій на прийняття управлінських рішень в агробізнесі. Рівень релевантності математичної моделі та методів аналізу збільшено за/проти використання аналізу періодів нерівномірності динаміки індикаторів цифрової конкурентоспроможності країни. Доведено на прикладі прогнозованого зменшення загального земельного банку провідних українських агрохолдингів, що новітні інформаційні технології стимулюють перехід від екстенсивного до інтенсивного методу ведення бізнесу, сприяють зростанню ролі інформаційно-комунікаційних технологій у збільшенні ефективності роботи підприємств. Удосконалено математичну модель управління компанією та вперше запропоновано методи аналізу, які дозволяють визначити й оптимізувати напрями діяльності агрохолдингів формалізованим чином. Як інструмент збільшення рівня релевантності математичної формалізації запропоновано вдосконалене застосування індикативного методу. Уперше вказано, що інформаційно-комунікаційні технології не тільки інструмент управління, а й фактор стратегічної перебудови компанії. Уперше доведено, що впровадження інформаційних технологій призводить до прискорення тенденцій щодо інтенсивного розвитку агрохолдингів, зокрема щодо підходів до формування земельних банків. Уперше на практичному прикладі вказано, що навіть найбільш диверсифіковані агрохолдинги мають удосконалювати співвідношення напрямів діяльності перманентно, реагуючи на зовнішні виклики. Запропонована математична формалізація може бути застосована в наукових дослідженнях і практичній роботі. Використання розробленої математичної моделі дозволило на практичному прикладі довести можливість ефективного розподілу напрямів діяльності агрохолдингів на майбутні періоди за релевантного нівелювання ризиків.