ВПЛИВ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ НА ТРАНСПАРЕНТНІСТЬ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН ТА ФІНАНСОВУ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ - Гриценко, Лариса; Захаркіна, Людмила; Захаркін, Олексій; Новіков, Володимир; Чухно, Руслана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Поширення цифрових інформаційних технологій дозволяє значно підвищити можливості забезпечення публічності та прозорості фінансових відносин, зменшити зловживання та прояви корупції, що в свою чергу сприятиме забезпеченню фінансової безпеки на всіх рівнях економічного устрою. Метою статті є створення методологічного підґрунтя та методичних засад формування принципово цифрової моделі транспарентності фінансово-економічних відносин на рівні публічних фінансів, за якої мінімізуються загрози фінансовій безпеці та максимізуються можливості розвитку, обумовлені цифровізацією економіки та суспільства. Виклад основного матеріалу. У статті проаналізовано існуючі на сьогодні наукові підходи до визначення впливу цифрових трансформацій на забезпечення транспарентності фінансових відносин та визначено найбільш релевантні напрями досліджень за цією тематикою. Проведено бібліографічний аналіз за допомогою сучасного програмного продукту VOSviewer, який дозволив виявити існування кластерних взаємозв’язків між категоріями «digital transformations», «national security» та іншими економічними категоріями, що ще раз показало наявність значного світового наукового інтересу до цієї тематики та її міждисциплінарний характер. Ураховуючи, що ключова роль у формуванні фінансової безпеки держави належить забезпеченню показників бюджетної безпеки, значна увага була приділена розгляду особливостей визначення Індексу відкритості бюджету (Open Budget Index), який формується шляхом розрахунку показників, що різнобічно характеризують транспарентність бюджетного процесу. Здійснено порівняння рейтингових позицій України за цим Індексом із позиціями інших країн. Розглянуто можливості системи «Прозорий бюджет», яка є частиною відкритого уряду України. Проаналізовано особливості діяльності вебпорталів «Open Budget» та «Open Spending», які здійснюють інформаційну підтримку бюджетного процесу та надають громадянам доступ до інформації про публічні кошти на всіх стадіях планування й використання. Розглянуто існуючі технології та інформаційні можливості забезпечення транспарентності державної боргової політики, валютного та грошово-кредитного ринку. Висновки. Дослідження показує, що синергетичне поєднання процесів цифровізації та комплексної розбудови системи транспарентності фінансів є дієвим засобом підвищення фінансової безпеки, зменшення інформаційних бар’єрів та стане каталізатором позитивних зрушень в економіці.