СТІЙКИЙ РОЗВИТОК УНІВЕРСИТЕТІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Свириденко, Денис; Радько , Віталій; Мордоус , Ірина; Задорожна , Ольга; Апельт , Галина; Лісун , Яніна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Дослідження присвячено вивченню впливу кризи на зміну пріоритетів сталого розвитку. Для нейтралізації впливів кризи запропоновано підхід до формування структури впровадження стійкого розвитку університетів у кризових умовах і встановлено порядок узгодження тактик і стратегій розвитку в період кризи. Установлена відмінність формування пріоритетів сталого розвитку в умовах загроз. Доведено, що стійкість досягається впровадженням гнучких підходів, стабілізації рівня небезпеки, перепрофілювання всіх ресурсів і забезпечення стабільного рівня фінансування. Запропонована стратифікація методів та інструментів нівелювання загроз. Установлено, що в умовах кризи потрібне адаптивне узгодження нагальних тактичних завдань і лише в другу чергу – стратегічної мети. Досліджено зміну значимості чинників упливу в забезпеченні належного рівня ефективності навчання за пандемії в закладах вищої освіти розвинених країн і країн, що розвиваються. Запропоновано системний підхід до формування структури впровадження стійкого розвитку закладів вищої освіти в умовах кризи. Указано на особливості формування чинників упливу на ефективність навчання та на значення рис лідерів за кризових умов в Україні.