АЛГОРИТМІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ В СИСТЕМІ КОНТРОЛІНГУ РЕЗУЛЬТАТІВ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Перевозова , Ірина; Неміш , Юлія; Жук , Олена; Майнка , М.; Крамаренко , Катерина; Голубій, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сформована система результатів ефективного виконання стратегічної діагностики впровадження контролінгу фінансових показників та визначені місце й роль діагностики в організаційній структурі підприємства. Установлено, що важливим результатом упровадження структури стратегічної діагностики стає додаткова синергія підрозділів, яка є фактором збільшення конкуренто підприємства. Сформована номенклатура організаційних заходів для забезпечення ефективного контролінгу та встановлені напрями стратегічної діагностики. Установлено, що для отримання ефективної управлінської стратегії діагностика має вестися безперервно за всіма характеристикам, які впливають на фінансові результати діяльності підприємства. Установлено, що контролю та аналізу підлягають не тільки значення згаданих характеристик, а і їх тренди. На основі цього аналізу формується прогноз діяльності підприємства. Розроблено структуру застосування стратегічної діагностики в системі контролінгу фінансових результатів. Це дозволило формалізувати місце й роль діагностики при формуванні ефективних управлінських стратегій. Створено математичну модель та формалізовані підходи для пропонування управлінських дій на основі даних стратегічної діагностики. Як основну цільову функцію формалізованого підходу із застосуванням стратегічної діагностики було використано показник конкурентоспроможності підприємства. Практичність запропонованих теоретичних підходів та математичної моделі доведено на прикладі аналізу результатів діяльності Єристівського гірничо-збагачувального комбінату. Оцінено потенціал виробництва, ступінь його досягнення та стримуючі фактори для отримання оптимальних значень показників діяльності комбінату. Результати дослідження і як цілісна організаційно-методична структура, і поелементно можуть бути використані з наукової метою і в практичній діяльності менеджменту підприємств.