ДОСЛІДЖЕННЯ СПРИЙМАНИХ РИЗИКІВ ІНТЕРНЕТ-ШОПІНГУ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19: НА ПРИКЛАДІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ДЛЯ ТОВАРНОЇ ГРУПИ ОДЯГУ ТА ВЗУТТЯ - Старостіна, Алла; Кравченко , Володимир; Журило , Вікторія; Теплюк , Марія; Дьоміна , Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Мета статті полягає в тому, щоб визначити ризики купівлі одягу та взуття (ОіВ) в Інтернеті під час пандемії COVID-19. Для збирання первинної інформації було опитано 634 студенти українських та зарубіжних закладів вищої освіти. Обробка інформації здійснювалась із застосуванням методів математичної статистики. У дослідженні використовувався комплекс загальних і спеціальних методів пізнання: логічне узагальнення, кваліметричне порівняння, таксономічний та індексний аналіз, графічна візуалізація, наукова абстракція та систематизація даних. Інтернет-магазини зараз є поширеним і популярним каналом продажу надзвичайно великого асортименту споживчих товарів практично в усіх регіонах і країнах світу, особливо в країнах, що розвиваються. Сегмент онлайн-продажів на українському ринку одягу та взуття має високі темпи зростання та перспективи розвитку. Основні висновки дослідження стосуються й теоретичних основ поведінки споживачів, і їх практичних аспектів. По-перше, більшість респондентів, незважаючи на різницю в їхніх соціально-демографічних характеристиках, позитивно сприймають інтернет-магазини як запобіжний захід від зараження вірусом COVID-19. По-друге, щодо споживчих настроїв у посткарантинний період: можна очікувати подальшого зростання інтернет-торгівлі, оскільки майже третина респондентів збирається купувати більше, ніж до карантину, і кількість їх у 2-3 рази перевищує кількість тих, хто має намір купити менше. По-третє, ранжування передбачуваних ризиків під час покупок в Інтернеті дозволило виділити найважливіші з них, а саме: ризики, пов’язані з самим продуктом (ризики неналежної якості товару та фінансові), та ризик, викликаний процесом онлайн-покупок (ризик виникнення невдалого повернення товару продавцеві). Це дослідження дає практичне підтвердження для розуміння ризиків Інтернет-покупок товарів групи «Одяг і взуття» (ОіВ). Результати дослідження сприятимуть прийняттю керівництвом інтернет-магазинів науково обґрунтованих рішень та майбутнім дослідженням науковцями процесів онлайн-покупок.