АНТИКРИЗОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У СИСТЕМІ НАДАННЯ ДЕРЖАВНИХ ПОСЛУГ У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ - Рідей, Наталія; Биковський, Тімур; Биковський, Ярослав; Голубенко, Тетяна; Воронова, Галина; Мухацький, Матеуш (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Актуальність заявленої в статті проблеми обумовлена тим, що розвиток антикризового менеджменту й ідеї державного управління «держава для громадян» вимагає ефективних механізмів забезпечення якості та доступності державних послуг у сфері цивільного захисту. Метою статті є розробка рекомендацій із антикризового менеджменту та стандартизації державних послуг у сфері цивільного захисту. Провідним підходом до дослідження є інституційний підхід, який дозволяє розглядати антикризовий менеджмент, регулювання та стандартизацію як інструменти для типізації державних послуг у сфері цивільного захисту для їхнього автоматичного подання в електронному вигляді, оцінки їхньої якості та доступності. Основними результатами дослідження є узагальнення досвіду діяльності багатофункціональних центрів із надання послуг і досвіду антикризового менеджменту та оцінки якості, доступності послуг; визначення характеру адміністративних регламентів і стандартів обслуговування; визначення критеріїв оцінки якості та доступності послуг; уточнення змісту для комплексного забезпечення якості та доступності послуг і розробка алгоритму оцінки. Представлені матеріали можуть бути корисні співробітникам органів виконавчої влади. З урахуванням отриманих результатів дослідження можна виділити ряд наукових проблем і перспективних напрямів для подальшого розгляду: виявлення тенденцій у процесах антикризового менеджменту, регулювання та стандартизації державних послуг у сфері цивільного захисту; розробка методів оцінки якості та доступності державних послуг у сфері цивільного захисту.