АГРАРНЕ ВИРОБНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЕКОЛОГІЧНІ ВИКЛИКИ ТА ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ - Петриченко , Василь; Петриченко, Олександр; Федоришина , Лідія; Кравчук , Ольга; Корнійчук , Олексій; Ніценко , Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Розглянуто основні екологічні виклики аграрного виробництва України в умовах євроінтеграції. Актуальність обраної теми обґрунтовується високим аграрним потенціалом України, яка має спільні цінності та загальні інтереси на європейському економічному просторі. Це підтверджується бенчмаркінг-аналізом забезпечення та ефективності використання земельних ресурсів України серед країн ЄС-28. Відомо, що якість життя суспільства залежить від стану навколишнього середовища, від рівня інтенсифікації виробництва й переробки в аграрній сфері. Досліджено, що за показниками якості життя й соціального розвитку Україна відстає від країн ЄС. Тому питання формування програми захисту ґрунтових ресурсів України від деградації та ефективного їх використання з урахуванням соціальних потреб та екологічних ризиків є важливою проблемою для країн Європи як єдиної екологічної системи. Авторами визначені напрями інтенсифікації аграрного виробництва України з урахуванням вимог якості та безпечності продукції. Обґрунтовано підхід гармонізації нормативно-правових актів, що регламентують виробництво сільськогосподарської продукції та забезпечують сталий розвиток екосистем на принципах зеленої економіки.