РОЗРОБКА КОНЦЕПТУАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ВПРОВАДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СТРАТЕГІЇ КОМУНІКАЦІЇ ЗА РЕАЛІЗАЦІЇ ПІДХОДІВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Овєчкіна, Олена; Михайлишин , Лілія; Шевченко , Олена; Шевчук , Владислава; Коровчук , Юрій; Когут-Ференс , Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджено аспекти концептуальної моделі державної стратегії комунікації (ДСК), яка реалізує підходи євроінтеграції. Установлені завдання, які має вирішувати ДСК. Це, зокрема, зменшення рівня неінформованості суспільства, брак комунікацій громад і кожного громадянина, незнання напряму поточних політичних процесів, зменшення рівня соціальної напруги. Сформульована основна мета концептуальної моделі цієї стратегії. Це згуртованість суспільства на шляху подолання загроз, зменшення рівня занепокоєння суспільства, зниження страху брати на себе відповідальність за дії на захист країни та суспільне благо, для використання всіх механізмів та інструментів, які надає євроінтеграція. Указано на важливість формування надійного зворотного зв’язку та впровадження само регулятивного процесу. Визначено недоліки комунікативного процесу, на виправлення яких має бути спрямована ДСК. За використання системного підходу розроблено структурну схему концептуальної моделі впровадження ДСК за реалізації підходів ЄС. Розроблена схема має стати методичною основою для побудови ДСК, яка реалізує підходи та базові принципи європейської інтеграції за умов дискреційної роботи агресора. Указано, що концептуальна модель має враховувати необхідність зовнішньої комунікації. Для цього потрібно вдосконалити договірну базу між Україною та ЄС у сфері безпекової політики. Виявлено основну парадигму зовнішньої комунікації, яка полягає в необхідності вироблення синергії всіх громадських прошарків у формуванні інформаційного впливу на зовнішній світ для реалізації політики співпраці та зменшення спільних загроз. Створення синергетичного впливу має бути результатом упровадження ДСК.