АНАЛІЗ ВИТРАТ ЯК СКЛАДОВА ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Сидорчук, Анатолій; Кириленко, Ольга; Коваль, Світлана; Сидор, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є аналіз витрат як складової оцінки фінансового стану домогосподарств. Результати дослідження отримано за даними Державної служби статистики України щодо витрат домогосподарств за 2010-2020 рр. У процесі роботи використано аналіз як метод теоретичного пізнання явищ. Порівняння та вимірювання використані як емпіричні методи для проведення дослідження. Проаналізовано існуючі підходи вітчизняних учених, методологію Державної служби статистики України щодо сутності та класифікації витрат домогосподарств. Запропоновано коефіцієнт Енгеля як індикатор оцінки фінансового стану домогосподарства та розраховано його значення. Ґрунтуючись на даних щодо складу та структури витрат, побудовано функції Торнквіста для вітчизняних домогосподарств. Закон Енгеля та функції Л. Торнквіста дозволили екстраполювати у сферу фінансів домогосподарств висновок, що, незважаючи на зростання витрат в абсолютних величинах більше ніж утричі, фінансовий стан вітчизняних домогосподарств суттєво не покращився.