НОВІТНІЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ФОРМУВАННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ ДОХОДІВ БЮДЖЕТІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Кнейслер, Ольга; Спасів, Наталія; Маринчак, Лілія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Досліджено вплив бюджетних ризиків на формування доходів бюджетів територіальних громад і розроблено методичний підхід до оцінювання структури доходів бюджетів територіальних громад в умовах фінансової децентралізації. Зазначено, що сьогодні особливого значення набуває впровадження в практику новітніх методик щодо оптимізації доходів бюджетів територіальних громад за перманентного контролю за рівнем бюджетних ризиків. Саме математичне прогнозування ймовірності настання бюджетних ризиків і його емпіричне вимірювання потребує особливої уваги. Розглянуто основні підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до прогнозування ймовірності настання бюджетних ризиків за допомогою економіко-математичного інструментарію, використання якого на практиці, з одного боку, забезпечить їх перманентний контроль, а з іншого – дасть змогу оптимізувати доходи бюджетів територіальних громад. Установлено, що існуючі методики складно імплементувати у вітчизняну практику в силу їхнього значного математичного обрахунку. Проведено розрахунки за використання постулатів портфельної теорії, зокрема портфельного підходу Дж. Хікса, що дало змогу сформувати раціональну структуру доходів бюджетів територіальних громад у розрізі загального та спеціального фондів та ідентифікувати напрями мінімізації бюджетних ризиків із метою забезпечення оптимальної структури доходів без урахування міжбюджетних трансфертів в умовах перманентних кризових явищ, що дозволить органам місцевого самоврядування територіальних громад підвищити виконання показників доходів їхніх бюджетів. Шляхом застосування інструментарію економіко-математичного моделювання отримано новітній інструментарій прийняття фінансових рішень із використанням портфельного підходу Дж. Хікса щодо формування оптимальної структури доходів бюджету територіальних громад без міжбюджетних трансфертів із урахуванням рівня бюджетного ризику. Зроблено висновок, що розроблений новітній інструментарій до формування оптимальної структури доходів бюджету територіальних громад за перманентного прогнозування максимально можливого рівня їхнього зростання при умові контролю бюджетних ризиків у разі їхньої ідентифікації дає змогу розробляти шляхи мінімізації, формуючи множини сценаріїв щодо оптимальної структури майбутніх доходів бюджету та бюджетного ризику. Установлено, що запропонований інструментарій дає змогу генерувати альтернативні фінансові рішення органам самоврядування територіальних громад та оцінювати результати й наслідки можливого їхнього прийняття за визначення стратегічних орієнтирів розвитку фінансів територіальних громад. Запропоновано в подальшому використовувати розроблений науково-методичний підхід щодо оптимізації структури доходів бюджетів територіальних громад у контексті настання різного роду бюджетних ризиків, що, безумовно, дозволить органам місцевого самоврядування ухвалювати ефективні фінансові рішення при розробці програм соціально-економічного розвитку територіальних громад.