СУТНІСТЬ ФІНАНСУВАННЯ КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА ПЛАНУ ВІДНОВЛЕННЯ КРАЇНИ - Кошова , Світлана; Брітченко , Ігор; Безпарточний, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджується проблематика фінансування космічної галузі (як однієї із найважливіших та пріоритетних сфер технологічного розвитку) на державному рівні в повоєнний період як частини плану відновлення країни задля забезпечення космічної безпеки та оборони. Установлено, що головним суб’єктом європейської космічної сфери є Європейське космічне агентство (ESA). Визначено, що нинішня структура ESA – Space 4.0 – передбачає успіх європейської космічної діяльності в тісному узгодженні з потребами європейських суспільств та економік. Установлено, що, незважаючи на всі перспективи, які пропонує космічна галузь, існують бар’єри, які можуть перешкодити повноцінній участі в космічній економіці. Визначено, що до основних бар’єрів космічної галузі включають високі вимоги до капіталу, технологічний ризик і більш тривалі терміни розробки. Установлено, що ефективним методом подолання цих бар’єрів може бути державно-приватне партнерство, тому уряд має відігравати важливу роль у просуванні інновацій через космічний сектор. Установлено, що війна в Україні, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, іще раз нагадує про унікальну цінність і критичну важливість застосування космічного простору для цілей безпеки та оборони, від збирання розвідувальних даних і моніторингу ситуації до забезпечення доступності засобів зв’язку. Визначено, що війна вже має серйозні наслідки для європейського космічного сектора. Установлено, що космічна галузь України є важливою складовою національної економіки України, оскільки виступає рушієм багатьох інноваційних змін в інших галузях економіки та сприяє розвитку соціальної, політичної, економічної й екологічної сфер суспільства. Установлено, що в Україні присутнє хронічне невиконання державою зобов’язань перед підприємствами космічної галузі. Визначено, що в умовах повномасштабної війни космічна галузь – це ключовий елемент національної безпеки та оборони України. Установлено, що фінансування космічної галузі на державному рівні в повоєнний період визначається як частина плану відновлення країни.