STEM І СТАНОВЛЕННЯ НОВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Куцик , Петро; Шевчук , Володимир; Дерун , Іван (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Задавнені економічні, соціальні, екологічні та похідні від них суспільні проблеми істотно загострила спершу пандемія COVID-19, а нині – кровопролитна російсько-українська війна. У цих умовах диджиталізація та глобалізація суспільного життя спричиняють додаткову необхідність осмислення новітньої парадигми бухгалтерського обліку, що зумовлює невідкладні зміни в підходах до освіти. Світове співтовариство накопичило значний освітній досвід, покликаний відповідати на теперішні виклики. Досліджувана в статті ідея STEM здатна позитивно змінювати підготовку фахівців, якщо її трактування буде адекватним глобальним викликам, що постали перед освітньо-інтелектуальною сферою суспільства. У зв’язку з необхідністю набуття студентами та випускниками нових компетентностей ці тенденції істотно впливають на професії бухгалтерсько-контрольного профілю. Мета статті полягає в переосмисленні парадигми бухгалтерського обліку, зумовленого екологічними та соціальними чинниками через призму STEM-освіти, яку слід упроваджувати в підготовку фахівців із бухгалтерського обліку, контролю та аналізу. У статті розглянуто основні віхи розвитку концепції STEM, визначено тенденції у сфері бухгалтерського обліку, аналізу та контролю, що зумовлює перегляд організації освітнього процесу при підготовці фахівців із цього профілю та визначення особливостей упровадження концепції STEM у бухгалтерську освіту. Новизна отриманих результатів полягає в авторському підході до адаптації STEM до підготовки фахівців із бухгалтерського обліку, контролю та аналізу на основі дедуктивного підходу. Прикладне значення отриманих результатів передбачає застосування пропонованих ідей в освітньому процесі й спрямовується на підвищення конкурентоспроможності майбутніх вітчизняних фахівців із метою підвищення національної безпеки, що є вкрай важливим в умовах зовнішніх загроз.