УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ НАУКИ - Новікова, Ірина; Степанова, Алла; Жилінська, Оксана; Самойлікова, Анастасія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У часи глобалізації та постпандемії саме доступність передових технологій, їх ефективне використання є визначальним фактором економічного зростання. Процес трансферу інноваційних технологій пов’язаний зі значним рівнем ризику, що негативно впливає на економічний, соціально-технічний і технологічний розвиток економіки будь-якої країни світу. Таким чином, дослідження спрямоване на розробку алгоритму управління ключовими ризиками, які виникають при обміні технологіями в науково-освітньому середовищі в контексті інтернаціоналізації науки. У свою чергу, аналіз ризиків став основою для розробки пропозицій щодо усунення ймовірнісних бар’єрів, таких, як обмеженість інформації, дефіцит кваліфікованого персоналу, низька державна активність, відсутність інтересу бізнесу до високовартісних і ризикованих наукоємних проектів, невизначеність потенційного попиту на нову технологію серед споживачів. Гіпотези, запропоновані авторами, довели, що освітня співпраця, маркетингова розвідка та використання професійних мережевих платформ є водночас джерелами потенційних ризиків для передачі технологій у наукових колах і рушійною силою їхнього розвитку. Теоретична та практична цінність результатів дослідження полягає в тому, що вони дозволяють сформувати теоретико-практичне підґрунтя для формування методологічної парадигми управління ризиками інтернаціоналізації трансферу технологій з урахуванням особливостей вітчизняної економіки та світових викликів.