РОЗВИТОК МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВИХ НАДХОДЖЕНЬ У ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ - Бондарчук , Марія; Волошин , Орися; Вівчар , Олександра; Джурик, Христина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті розвиваються теоретичні, методологічні й практичні підходи до оцінювання фінансових надходжень різних учасників громади. Розроблено модель оцінки інтегрованих фінансових надходжень банків, страхових компаній та підприємств територіальних громад, що забезпечить розвиток економічної науки та практики у сфері фінансів територіальних громад. Шляхом застосування інструментарію економіко-математичного моделювання отримано новітній інструментарій прийняття стратегічних фінансових рішень з урахуванням питомих витрат, ціни реалізованої продукції, періоду, сум укладених коштів учасників громади при їхній спільній фінансовій співпраці. У цьому контексті проведено дослідження з оцінювання ролі та впливу учасників громади на її фінансову діяльність із метою подальшої побудови ефективної стратегії розвитку. Установлено, що участь у розвитку територіальних громад банків, страхових, лізингових, трастових, інвестиційних компаній тощо сприятиме фінансовій взаємодії та спільному інвестуванню в рамках діяльності громади, оскільки фінансово-кредитні установи акумулюють основне джерело фінансування економіки – грошовий капітал. Отож, у стратегічних напрямах фінансової діяльності територіальних громад, по-перше, передбачатимуться активні дії щодо модернізації устаткування, запровадження нових технологій, ефективного менеджменту, маркетингу й логістики, коригування цін, пошуку нових ринків збуту продукції, по-друге, залучатимуться державні, міжнародні, місцеві гранти для отримання додаткових фінансових ресурсів.