КРИТЕРІЇ ФОРМУВАННЯ ЦІНИ НА ЕЛЕКТРОПОСТАЧАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ РИНКУ - Пашкуда, Максим; Блакита , Ганна; Барабаш , Наталія; Пашкуда , Тетяна; Вавдійчик , Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Основною метою представленого дослідження є визначення та аналіз критеріїв формування ціни електроенергії для генеруючих підприємств за застосування системного підходу для оцінювання впливу сукупності вказаних критеріїв як цілісної системи. Проведено аналіз упливу на формування ціни для підприємств енергетичної галузі біржових, регуляторних, техніко-технологічних та інших критеріїв і факторів. Указано, що пропозиція цін на електричну енергію на біржі формується за трьома складовими: маржинальними витратами, витратами «холостого ходу» та витратами «на завантаження». Установлено, що важливим критерієм формування ціни на електроенергію в умовах лібералізації ринку стає надана споживачеві можливість самостійно впливати на ціну електроенергії, та деталізовано механізм реалізації цього критерію. Указано на наявність і позитивного, і негативного впливу надмірної регуляції ринку впровадженням процедури «покладанням спеціальних обов’язків» на підприємства енергетичної галузі. Установлені та проаналізовані основні фактори впливу на критерій «вартість послуг постачальника». Науковою новизною є визначення того, що критерії формування ціни на електроенергію мають являти собою узгоджену систему, яка реалізує принцип сумісності стимулів усіх сторін, що формують баланс інтересів, – і виробників, і споживачів. Крім принципу сумісності стимулів, також уперше названі інші принципи, яким мають відповідати критерії формування ціни на електроенергію. Для запровадження системного підходу до аналізу вперше запропоновано модель формування ціни на електроенергію в умовах лібералізації ринку. Перевагою цієї моделі є те, що вона дозволяє не тільки оцінити вплив виявлених критеріїв на ціну електроенергії, а й прогнозувати цю ціну на наступні періоди.