ВПЛИВ ЗМІН НА ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Дроздова, Юлія; Бай, Сергій; Хмурова, Вікторія; Міняйло, Олександр; Буленок, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджено вплив змін на потенціал розвитку підприємства. Детально розглядаються можливі реакції на зміни. Дане визначення потенціалу спокою та потенціалу дії. Потенціал спокою не є статичним показником розвитку підприємства, але має більш повільні темпи, ніж потенціал дії. Нам відомо, що всі підприємства перебувають у постійному пошуку та вдосконаленні, навіть кризи можна сприймати як поштовх до дії. Автори визначили необхідність урахування змін зовнішнього середовища та зворотної реакції на зовнішнє середовище, силу впливу змін на потенціал розвитку підприємства. Взаємозв’язок змін і потенціалу підприємства ідентифікується через систему наборів, що допомагає встановити взаємозв’язок і узгодженість факторів, що впливають на зміни, з урахуванням перехресних упливів. Серед основних факторів звернімо увагу на такі: організація, персонал, маркетинг, технологія, ступінь новизни обладнання та технологій, частота оновлення продукції, наявність патентів та ліцензій, ресурси, фінанси, організаційна культура, також основні характеристики зовнішнього середовища: складність, рухомість, невизначеність та взаємозв’язок факторів. Запропоновано використовувати математичні функції та кортежі повної комбінації для опису зв’язку між змінами та потенціалом розвитку підприємства.