АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ: ДОТРИМАННЯ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Рідей , Наталія; Цимбал , Світлана; Снегірьов , Ігор; Фендьо , Олена; Ходунова, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Актуальність дослідження полягає в тому, що для України на сучасному етапі важливим є відновлення стабільного економічного стану в повоєнний період і подальше впровадження в економіку інноваційних процесів, які призупинені в нашій країні в зв’язку зі збройною агресію Російської Федерації (по її завершенні). Авторами статті проаналізовано й основні фактори, що впливають на саму економіку держави, і ті фактори, які відбиваються на її системі безпеки, у тому числі економічної, за умов впливу на неї негативних факторів надзвичайних ситуацій різного походження. Авторами статті акцентовано увагу на тому, що забезпечення ефективного функціонування системи цивільного захисту є необхідним для стабілізації та підтримки економіки держави, а також реалізації стратегій її розвитку, оскільки основним її завданням є зменшення або нівелювання негативних наслідків, спричинених форс-мажорами техногенного, антропогенного, екологічного, природного або воєнного характеру. Метою дослідження є аналіз зазначених вище чинників надзвичайних ситуацій і їхнього впливу на економіку, а також розробка практичних рекомендацій щодо превентивних заходів в окресленій сфері. Для досягнення поставленої мети та завдання авторами дослідження було використано широкий спектр загальнонаукових і спеціальних методів. Результатом дослідження стало твердження про те, що економіка будь-якої держави функціонує під дією і внутрішніх, і зовнішніх факторів, які безпосередньо впливають на всі ланки економічної системи: банківську, монетарну, податкову, фінансову, інноваційну, а одним з основних ефективних способів забезпечення її стабільності є запровадження та реалізація дієвої системи цивільного захисту. Авторами також відзначено, що економічна система держави та система цивільного захисту є взаємозалежними, а їхнє функціонування в державі відбувається в сукупності тих факторів економіко-соціальних, культурно-політичних умов, які наразі існують у тій чи іншій державі.