АКТУАЛЬНІ ТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКИХ ДОСЛІДЖЕНЬ: ДОСВІД УКРАЇНИ - Ірина, Жураковська; Нужна , Оксана; Тлучкевич , Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою дослідження є визначення тенденцій наукового дослідження бухгалтерського обліку в Україні та розробка методології оцінки актуальності дослідження. Наші висновки ґрунтуються на даних аналізу відповідності тематики дисертаційних досліджень в Україні стратегії розвитку держави, а також порівняння тематики досліджень із країнами з більш розвиненою економікою, емпіричних досліджень та опитування. Ми спробували визначити основні тенденції в дослідницькій діяльності в цілому та виявити зв’язок зі стратегічними цілями країни. Щоб оцінити актуальність тем дослідження, ми провели дослідження в три етапи: 1) порівняння тем дослідження в Україні та Німеччині за допомогою аналітичних методів; 2) вивчення відповідності тематики досліджень в Україні напрямам стратегічного розвитку України; 3) проведення опитування науковців щодо їхнього досвіду вибору тем дослідження. 36 % досліджень проводиться без прив’язки до галузі. Основним сектором економіки для дослідження є сільське господарство (17 %); найбільше досліджень проведено за такими видами економічної діяльності: сільське, лісове та рибне господарство – 149 досліджень, переробна промисловість – 165, оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – 67, фінансова та страхова діяльність – 47, державне управління та оборона; загальнообов’язкове соціальне страхування – 28 досл. . У Німеччині було виконано 69 % дисертаційних дослідницьких проєктів без прив’язки до будь-якої галузі,оскільки основний акцент робився на тип підприємства за розміром та приналежність до фінансових установ, некомерційних організацій, великих підприємств, корпорацій. Результати дослідження в Україні свідчать про те, що 28 % дисертаційних наукових проєктів не відповідають стратегічним напрямкам розвитку України. 74 % дисертаційних досліджень присвячені певній галузі економіки (переважно сільському господарству), що знижує їхнє практичне значення. Тематика дисертаційних досліджень не відповідає світовим тенденціям; тему дисертаційного дослідження визначає науковий керівник; 3 % дисертаційних досліджень зосереджені на кількох об’єктах дослідження. Загалом результати дослідження свідчать про те, що тематика дисертаційних досліджень в Україні не відповідає ні напрямам європейських наукових досліджень із бухгалтерського обліку, ні Державній стратегії розвитку України. У цій ситуації вчені самі мають зробити вибір. По-перше, вони повинні взятися за дійсно корисні для практики в Україні розробки, які, можливо, мало цікаві закордонним науковцям і практикам, але впливають на цитування результатів досліджень. Або, по-друге, вони мають займатися питаннями, які можуть сприяти вирішенню глобальних потреб, але в Україні вони певний час можуть бути непотрібними, хоча актуальними. Наш висновок полягає в тому, що бухгалтерський облік є «сервісом» для отримання інформації й розробка методології застосування цього інструменту на практиці є завданням науковців. В Україні ми отримуємо напрацювання із запізненням, тому важливо враховувати сучасні тенденції бухгалтерського обліку в світі. В Україні вже 8 років триває війна, але ця тема взагалі не представлена в бухгалтерському обліку, що вимагає реформування системи наукових досліджень із бухгалтерського обліку, які проводяться за державні кошти.