РОЛЬ ЦИФРОВИХ (СОЦІАЛЬНИХ) МЕДІА В УПРАВЛІННІ ІННОВАЦІЙНИМ ПРОЄКТАМИ НА РІВНІ ПІДПРИЄМСТВА ТА САМОЗАЙНЯТИХ ОСІБ - Прокопенко, Ольга; Садівничий, Володимир; Батирбекова, Жилдиз; Омельяненко, Віталій; Костинець, Юлія; Янковець, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Дослідження впливу цифрових соціальних медіа на розвиток підприємницьких інноваційних проєктів різного рівня має важливе значення. Метою праці було створення концептуального підходу до оцінки впливу цифрових соціальних медіа на розвиток інноваційного бізнесу, незалежно від організаційно-правової форми. Тому в ході дослідження було виділено нову концепцію медіатизації, яка описує роль різних цифрових медіа як частини процесу комунікативного конструювання економічного, соціального та культурного середовища. Дослідження включало методологію аналізу даних з емпіричного контексту. Практичною основою дослідження став стартап-інкубатор – Нойдалі, Німеччина. До вибірки дослідження ввійшли всі стартапи (інноваційні проєкти), які були запущені в 2017-2020 роках (3426 проєктів), незалежно від того, чи продовжують вони працювати як стартапи, чи вже вийшли на стадію серійного виробництва. Завдання дослідження вирішувалися за допомогою методів та засобів економіко-статистичного аналізу, прогнозування й бізнес-симуляції. Дослідження підтвердили, що на успішність проєкту не впливає організаційно-правова форма, а лише оцінка інформаційних ефектів (ефект медіатизації), яка включає всі форми спілкування в соціальних мережах (R2=0,8 для компаній і R2=0,6 для самозайнятих осіб). У теоретичному плані це дослідження подолало прогалину в літературі щодо відсутності досліджень ролі соціальних медіа в інноваційному потенціалі і компаній, і самозайнятих осіб. У практичному плані це дослідження має наслідки для різних зацікавлених сторін, насамперед для бізнесу, науковців і споживачів.