ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНІ АКТУАЛІТЕТИ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ АВІАЦІЙНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - Гуріна , Ганна; Кириленко, Оксана; Разумова , Катерина; Новак , Валентина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Розвиток інфраструктури та євроінтеграція є головними й незмінними пріоритетами України, які не дієві один без одного. Подальша розбудова та поглиблення відносин між Україною та ЄС, що здійснюються на принципах політичної асоціації та економічної інтеграції, сприятиме впровадженню топових європейських стандартів у сфері авіаційної інфраструктури. У статті обґрунтовано необхідність узагальнення правил та директив Європейського Союзу для формування вектору сталого розвитку експортного потенціалу авіаційних підприємств України з урахуванням екологізації як світової тенденції. Основоположним принципом цієї концепції є співвідношення економіки та екології, іншими словами – паритет економічних вимог і екологічних критеріїв. Міжнародний статус екологічно безпечного розвитку України залежить від ефективності реалізації зазначеної концепції й на національному та регіональному рівнях, і на рівні суб’єктів господарювання. Науково обґрунтовано, що екологізація авіаційних підприємств потребує постійного відтворення наукових ідей, інформаційних матеріалів, технічних засобів і технологічних рішень для забезпечення умов розвитку експортного потенціалу й передбачає інтеграцію економічного зростання та екологічного імперативу. У безпосередньому процесі стратегії оцінки екологічних тенденцій на рівні державних органів, а також у сегменті регіонів України опрацьовано інформаційний потік та інформацію щодо стану природного середовища, умов життя, діяльності й стану здоров’я населення країни: статистичні інформаційні джерела, доповіді науковців про природне середовище, інформацію законодавчих актів держави, результати експертних оцінок та інші доступні інформаційні джерела щодо екологічних параметрів, які характеризують ключові тенденції настання причин та профілактики екологічних ситуацій, ґрунтуючись на офіційній інформації державних органів із використанням адміністративно-інформаційних інструментів. Україна вживає необхідних заходів для інкорпорування в правову систему держави та імплементування вимог і стандартів ЄС. Сторони визнають важливість інвайронментальної безпеки під час розробки та впровадження авіаційної політики. Окреслено, що розвиток національної економіки та авіаційної інфраструктури України в післявоєнний період здійснюватиме вплив на зростання обсягів пасажирських і вантажних авіаційних перевезень, а отже, і кількості повітряних лайнерів у небі. Це неминуче призведе до збільшення шкідливих речовин у довкіллі. Безпосередньо сама система методів екологічної оцінки дала змогу пропонувати напрями та дії щодо забезпечення безпеки й охорони здоров’я людей. Узагальнено причини та заходи щодо впровадження європейського зеленого курсу, окреслені питання, які Україні потрібно модернізувати в технологіях на авіапідприємствах відповідно до європейських стандартів. Дослідження, технології та інновації є важливими каталізаторами конкурентоспроможності підприємств та стійкості економіки майбутнього, а повітряний транспорт є життєво важливим сектором нашого суспільства й економіки України. Підприємства авіаційного комплексу України є домінуючими посередниками європейської інтеграції та згуртованості шляхом забезпечення сталих важливих транспортних та зовнішньоекономічних зв’язків.