ТРАНСФОРМАЦІЯ ПАРАДИГМИ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ КРИЗ - Халатур, Світлана; Гончаренко, Оксана; Карамушка, Олександр; Солодовникова, Ілона; Шрамко, Інна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Для розробки обґрунтованих заходів щодо протидії деструктивним наслідкам економічних криз чи їх попередження важливою є побудова обґрунтованих адекватних моделей виникнення та перебігу кризових процесів. Формальна відповідність існуючих моделей соціально-економічним процесам у період кризи часто є неповною або не може бути адаптована до інших умов, економік, ринків. Відтак стаття присвячена доцільності й можливості трансформації існуючої парадигми моделювання економічних криз. Моделювання співзалежності двох базових показників, які характеризують кризовість розвитку економіки країн Європи (темпів зростання ВВП та темпів зростання зайнятості), спростувало можливість їх взаємної детермінації. Співзалежність динаміки темпів зростання ВВП та темпів зростання зайнятості за всіма досліджуваними об’єктами без зміщення в часі, визначена за період 1996-2020 рр. із високим рівнем достовірності, є однотиповою та дала змогу визначити діапазон їхніх взаємних змін. За цим діапазоном та параметрами співзалежностей темпів зростання ВВП та темпів зростання зайнятості методом пошуку згущень визначено вісім кластерів країн. Виникнення кризових процесів збігається зі специфічними параметрами співзалежної динаміки темпів зростання ВВП та темпів зростання рівня зайнятості, однак не пов’язане із внутрішнім поділом країн Єврозони на кластери. Отримані результати дали підставу висунути альтернативну парадигму моделювання кризових процесів, відповідно до якої економічні кризи виникають унаслідок упливу випадкових деструктивних подій на системні збіги потенційних періодів зрушень у контингентних закономірностях часткових самоподібних динамік економічних процесів. У межах цієї парадигми моделювання економічних криз та прогнозування їх настання буде ґрунтуватись на дослідженні самоподібності, дисипативності та контингентності динамік економічних процесів.