СТРАТЕГІЇ ТА ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМИ СИСТЕМАМИ: УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД, ВІДПОВІДІ НА СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Онешко , Світлана; Іванова , Вікторія; Таран , Євгеній; Шипілова , Лариса; Суліма , Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Нині в Україні гостро стоїть питання економічного відновлення, оскільки країна прагне вийти з руйнівного впливу глобальної пандемії, а також нівелювати та подолати негативні впливи активізації військових дій на своїй території. З огляду на зазначене, мета статті полягає в дослідженні досвіду України щодо стратегічного управління економічними системами з урахуванням накопичених практик, а також в обґрунтуванні пропозицій стосовно розробки та впровадження прогресивних, інноваційних інструментів державного менеджменту відповідно до викликів сучасності. Методи: дедукція, індукція, синтез, діалектична логіка, системний та динамічний аналіз, інструменти статистики та програмного моделювання. Через призму історичної ретроспективи описані накопичені в країні практики щодо розробки стратегій економічного розвитку в інституційному, організаційному та змістовному контексті. Наведено структуризацію та деталізацію різних архетипів державного управління економікою, формалізовані керівні принципи, які повинні складати основу діяльності щодо розробки та забезпечення реалізації стратегії розвитку економічних систем. Окрему увагу приділено розкриттю змісту складових інноваційної платформи створення цінності, яка має формувати основу стратегічного управління економікою в Україні. Доведено, що основу стратегічного управління розвитком економічних систем України на сучасному етапі має складати архетип «централізоване та глобальне управління», який повинен базуватися на інноваційній платформі створення цінності, за рахунок підтримки трьох ключових галузей економічного прогресу: суспільство, промисловість та управління. Отримані під час дослідження висновки можуть бути використані урядом України та відповідальними установами, а також бізнес-середовищем під час обґрунтування структурного наповнення моделі стратегічного управління прогресивним економічним розвитком шляхом оцінки нових викликів, що генеруються сучасним глобальним середовищем. Для досягнення ефективності управління стратегічним розвитком економічних систем в Україні необхідно забезпечувати синергетичну взаємодію державних інституцій, представників бізнесу та громадськості.