DIGITAL-МАРКЕТИНГ ЯК СУЧАСНИЙ ІНСТРУМЕНТ ПРОСУВАННЯ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ: АКТУАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ - Чайковська , Марина; Ярвіс , Марина; Заячковська , Галина; Тчон, Лі; Бортнік , Надія; Баннікова , Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У сучасних умовах проблема досягнення поставлених маркетинг- і бізнес-цілей актуалізується для компаній в усіх секторах економіки. Ключову роль в ефективному розв’язанні цієї проблеми посідає диджитал-маркетинг. Метою статті є виділення особливостей розвитку інструменту диджитал-маркетинг у контексті просування продукту на платформах соціальних мереж. У статті розглянуто особливості планування та імплементації диджитал-маркетингу в контексті задач просування товарів і послуг у цифровому просторі. Наголошено на ключовій ролі диджитал-маркетингу в реалізації маркетингових і бізнесових задач компанії. У статті виділено ряд трендів розвитку інструментарію диджитал-маркетингу в контексті цифровізації та змін соціоекономічного середовища. Наголошено на важливості розгляду еволюції інструментарію диджитал-маркетингу в контексті розвитку екзогенного та ендогенного середовища. Окреслено напрямки змін у парадигмі диджитал-маркетингу в історичній ретроспективі. Сформульовано етапи еволюції диджитал-маркетингу в контексті маркетингового та ринкового управління. Запропоновано розглядати диджитал-маркетинг як новітню парадигму управління компанією в умовах всеохоплюючої цифровізації. Виявлено особливості диджитал-маркетингу в розрізі окремих соціальних мереж. Запропоновано профілювання основних соціальних мереж за рядом критеріїв, що дозволили визначити їхні пріоритетні місця в конфігурації комплексу диджитал-маркетингу компанії. Розглянуто найбільш поширений інструментарій диджитал-маркетингу. Акцентовано на важливості принципу ефективності в розбудові комплексу диджитал-маркетингу компанії в рамках завдання просування товарів і послуг у соціальних мережах. Результати цього дослідження можуть бути корисними практикуючим маркетологам, маркетинг-директорам, топменеджерам і власникам малого та великого бізнесу, дослідникам у царині диджитал-маркетингу. Перспективами подальших досліджень є аналіз особливостей застосування інструментарію диджитал-маркетингу за посилення інтеграції цифрових каналів, а також виявлення особливостей застосування інструментарію диджитал-маркетингу в період значної соціоекономічної турбулентності в Україні.