ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Бліхар, Марія; Мазур , Тамара; Євхутич , Ірина; Онишко , Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є дослідження економіко-правових засад забезпечення гендерної рівності в Україні та країнах Європейського Союзу. У процесі дослідження встановлено, що посилення процесів глобалізації та переформатування світогосподарських порядків зумовлюють необхідність забезпечення гендерної рівності в контексті міжнародної правозахисної діяльності. Проблема зрівняння прав та можливостей чоловіків і жінок упродовж тривалого часу є об’єктом правового регулювання, оскільки спостерігаються процеси посилення гендерної асиметрії, що проявляється в гендерному насильстві, значних гендерних розривах на ринку праці щодо оплати праці та пенсійного забезпечення, гендерна сегрегація, значний рівень гендерної нерівності в економіці та критичний у політиці, а також в окремих невідповідностях правового забезпечення країн європейським нормам. Виявлено, що розвинуті країни мають кращий потенціал для забезпечення високих показників гендерної рівності, про що свідчать високі значення Глобального індексу Гендерного розриву, а країни з нижчим рівнем розвитку спроможні забезпечити мінімальний гендерний розрив щодо доступу до освіти та охорони здоров’я, а щодо участі жінок в економічному житті та політиці існують істотні проблеми й перешкоди. З’ясовано, що вдосконалення потребує чинне законодавство України в частині посилення кримінальної відповідальності за вчинення гендерного насильства, а на європейському рівні відзначається необхідність пошуку та обґрунтування ефективних методів забезпечення гендерної рівності щодо доступу жінок до участі в політичному житті. Із метою виявлення спільних ознак забезпечення гендерної рівності в країнах Європейського Союзу та виокремлення серед них місця України за показником Глобального індексу гендерного розриву запропоновано проведення кластерного аналізу, результати якого свідчать про розподіл країн Європейського Союзу на три групи залежно від рівня гендерної рівності в них: країни з високим рівнем, країни з посереднім рівнем та країни з низьким рівнем. Показники гендерної рівності в Україні показали її приналежність до третьої групи, що свідчить про поглиблення проблем гендерної нерівності.