АНАЛІЗ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ: СТАН, ТРЕНДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Ткаленко, Світлана; Тіпанов, Владислав; Савчук , Наталія; Мурашко, Олена; Петухова , Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою дослідження є проведення аналізу міжнародного ринку криптовалют щодо визначення його стану, виявлення трендів та здійснення прогнозування в контексті його подальшого розвитку. Основні результати дослідження полягають у приділенні уваги появі цифрових валют, а саме криптовалют; розкритті особливості блокчейн-технологій на основі яких працюють криптовалюти; також проведений аналіз динаміки розвитку використання блокчейн-технологій на основі зростання кількості блоків у них. Автором акцентована увага на Bitcoin-революції, що відбувається в сучасних умовах диджиталізації. Досліджено регіональні особливості міжнародного ринку криптовалют. Проаналізовано глобальний рівень володіння Bitcoin, визначені тренди зростання активних адрес і ціни Bitcoin, побудований прогноз зростання активних адрес володіння Bitcoin та розраховані сценарії майбутнього розвитку (реалістичний, песимістичний та оптимістичний). Доведено, що розвиток міжнародного ринку криптовалют в умовах диджиталізації має висхідні тренди навіть за умов найбільш песимістичного сценарію розвитку. Досліджені й виявлені фактори, які впливають на міжнародний ринок криптовалют і визначають його тенденції та проблематику. Розглянута особливість українського ринку криптовалют як складової частини міжнародного, показана динаміка адаптації криптовалюти в Україні. Основні висновки полягають у тому, що проведений аналіз ринкової капіталізації криптовалют за останні десять років засвідчує стійку тенденцію до зростання. Суттєве зростання ринкової капіталізації, яке спостерігаємо, і може бути ознакою значної економічної цінності основних технологічних інновацій в умовах диджиталізації світової економіки, і може відображати бульбашку в середовищі прогнозних оцінок.