ВИКЛИКИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОСИСТЕМИ ФІНТЕХ-ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ COVID-19 - Подольчак, Назар; Карковська , Вероніка; Дзюрах, Юрій; Прокопишин-Рашкевич, Любов; Лукашевська, Уляна; Яремко, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття присвячена особливостям розвитку фінтеху та актуалізації створення інноваційних продуктів і послуг, оскільки пандемія COVID-19 суттєво вплинула на визначення векторів формування фінансових технологій та інноваційних продуктів і сприяла їхній трансформації. Установлено, що з розвитком нових технологій зростає конкуренція й у банківському, і в небанківському сегментах фінансового ринку. Акцентовано, що головною метою ключових гравців фінансової екосистеми є задоволення потреб кінцевих користувачів, їхня діяльність вимагає використання різноманітних фінансових інструментів для досягнення власних цілей. На основі визначення впливу компонентів екосистеми фінтех-продуктів установлено важливість кожного з них для розвитку екосистеми фінтех-продуктів, особливо в умовах пандемії Covid. Досліджено залежність використаного потенціалу розвитку екосистеми фінтех-продуктів від її складових за країнами. За результатами дослідження встановлено, що, виходячи з економічного змісту параметрів зростання екосистеми фінтех-продуктів на 1 %, за стабільності всіх інших складових виробництво фінтех-продуктів зросте на 0.29 %. Підвищення ефективності регулювання на 1 % дозволить збільшити масштаби виробництва на 0.16 %. У свою чергу, масштаб виробництва збільшиться на 0.72 % за рахунок зниження корупції на 1 % при незмінному значенні інших складових. А підвищення ефективності нормативно-правового забезпечення на 1 % сприятиме збільшенню масштабів виробництва на 2.31 %. Отже, успіх усієї екосистеми залежить від злагодженої, взаємовигідної роботи учасників, яка ґрунтується на відкритості та повазі до інтересів учасників. Потреби всіх суб’єктів господарської діяльності мають задовольнятися шляхом надання належних фінансових послуг усіма учасниками фінансової екосистеми.