УПЛИВ ГЛОБАЛЬНОЇ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ - Румянцев, Анатолій; Побоченко, Леся; Пічкурова, Зоя; Толпежнікова, Тетяна; Ковбич, Тетяна; Ляшов, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджується ринок праці України (РПУ) як системне утворення, суть якого полягає в поєднанні пропозиції робочої сили та попиту на неї, що зорієнтований на її ефективне використання. Визначені особливості його розвитку в умовах глобального поширення та інтенсивного використання цифрових технологій у світовому господарстві. Обґрунтовується доцільність урахування таких сучасних трендів розвитку світового, регіонального та вітчизняного ринку праці, як: а) суттєві зміни на світових ринках товарів, послуг, капіталів, робочої сили та інтелектуальної власності, обумовлені різними можливостями використання країнами світу національного, регіонального, міжнародного науково-технічного потенціалу, б) структурні зрушення між сегментами національних та світових ринків праці в сторону появи нових галузей і сфер виробництва, які формуються на основі використання досягнень 4-ї індустріальної революції, в) диджиталізаційна трансформація регіональних ринків праці, особливо тих, які формуються в межах інтеграційних об’єднань, членами яких є високорозвинуті країни, наприклад Європейський Союз, г) несвоєчасне правове, інституціональне й фінансове реагування на прийняття відповідних заходів, спрямованих на підтримку та прискорене впровадження в практику інноваційних змін умов праці висококваліфікованих фахівців, д) зниження ефективності витрат на освіту, що знаходить конкретний прояв у підготовці значної маси недостатньо кваліфікованих фахівців, е) нездатність вітчизняного ринкового механізму оперативно реагувати на потреби щодо підвищення якості робочої сили в контексті нових цифрових та технічних навичок працівників, є) значний відтік кваліфікованих фахівців за межі нашої держави в умовах агресії РФ проти України. Запропонована економіко-математична модель розрахунку синтетичного Індексу диджиталізації РПУ. Здійснено розрахунок величини сегментного Індексу диджиталізації РПУ в його галузевому секторі. Аналізується інноваційна складова диджиталізації РПУ, зокрема зайнятість і діяльність технопарків, підприємств інноваційно-технічної ІТ-сфери, ІТ-кластерів. Сформульовані висновки щодо стану та перспектив оптимального використання впливу глобальної диджиталізації на розвиток РПУ.