ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗА ВИТРАТАМИ ТА ПРИБУТКОМ ЛІЗИНГОВИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ SFA-МОДЕЛЕЙ - Кишакевич, Богдан; Максишко , Наталія; Іванов , Роман; Мігулка , Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті було запропоновано низку SFA (Stochastic Frontier Approach) моделей оцінювання ефективності за витратами та за прибутком, які побудовано на основі показників діяльності найбільших українських лізингових компаній. Оскільки SFA-моделі є чутливими до вибору незалежних змінних, у статті було запропоновано при аналізі ефективності функціонування лізингових компаній використовувати середнє значення отриманих оцінок на основі побудованих SFA-моделей. Такий підхід дає змогу отримати більш комплексну та повну оцінку ефективності, яка враховує значно більше аспектів ведення бізнесу лізинговими компаніями. Було аргументовано, що головна проблема в застосуванні SFA-підходу з більшою кількістю незалежних змінних для оцінювання ефективності функціонування українських лізингових компаній полягає в нестачі статистичних даних, адже лише недавно вони почали оприлюднювати свою фінансову звітність для загального доступу. Побудова SFA-моделей потребує розроблення відповідних економетричних моделей та належної статистичної вибірки. У ролі залежних змінних було взято сукупні витрати лізингових компаній та їхній чистий прибуток. Незалежні змінні вибирались із таких показників діяльності лізингових компаній, як чистий дохід від реалізації продукції, інші операційні доходи, основні засоби, адміністративні витрати, інші операційні витрати, довгострокова дебіторська заборгованість. Було проведено перевірку наявності ефекту неефективності українських лізингових компаній та визначення типу функції, яка найкраще апроксимує границю ефективності. Перевірку цих гіпотез було зроблено на основі узагальненого тесту відношення правдоподібності на 95 % довірчому інтервалі для всіх чотирьох моделей. Нульові гіпотези були відхилені для всіх чотирьох побудованих моделей, тобто для апроксимації границі ефективності було використано транслогарифмічну функцію.