МУЛЬТИАГЕНТНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ КАНАЛАМИ РОЗПОДІЛУ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Згурська, Оксана; Ларіна, Ярослава; Дименко, Руслан; Кубів, Степан; Тарасюк, Андрій; Сафонов, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою даної наукової статті є розробка мультиагентної моделі системи управління каналами збуту агропромислових підприємств із метою визначення перспективних напрямів розвитку збутової політики на основі використання інформаційно-комунікаційних методів. Для досягнення поставленої мети було проведене дослідження діалектичного методу пізнання, концептуальних положень, викладених у працях вітчизняних та зарубіжних учених із розподілу каналів управління підприємствами. Для виконання поставлених завдань були використані такі основні методи дослідження: абстрактно-логічний, абстрагування та конкретизації, системний підхід, спостереження, метод експертної оцінки. Методичну основу дослідження склали загальні та спеціальні методи, а саме: системний аналіз; економіко-математичні методи, таблично-графічні методи, методи порівняння та групування, економіко-математичне моделювання з метою розробки мультиагентної моделі системи управління каналом збуту агропромислових підприємств. Установлено, що зростання потреби в розробці ефективної інформаційної системи управління каналами збуту агропромислових підприємств, збільшення неоднорідності складових елементів і кількості параметрів системи збуту вимагає розширення діапазону методичних підходів до управління каналами збуту в напрямі моделювання системи управління каналами збуту підприємств. Зокрема, це є принциповим при вирішенні проблем організації та оперативно-технічного управління транспортною розподільчою мережею. Водночас визначити перспективні напрями розвитку збутової політики з використанням інформаційно-комунікаційних методів на основі нових технологій неможливо без модернізації існуючої системи управління шляхом розробки інформаційної системи управління, яка в перспективі дозволить реалізувати всі потенційні можливості для ефективної та оперативної транспортної мережі на основі пакетних технологій. Таким чином, у зв’язку із суттєвим розвитком сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, зміною процесів функціонування елементів системи управління каналами збуту агропромислових підприємств та їх взаємодії, зміною механізмів моніторингу функціонування елементів системи виникає необхідність розробки нової архітектури інформаційної системи управління каналами збуту з метою підвищення рівня конкурентних переваг підприємства в довгостроковій перспективі.