НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ДІАГНОСТИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Житар, Максим; Сосновська , Ольга; Щур , Роман; Ліснічук , Оксана; Наволокіна , Алла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є розробка науково-методичного підходу до оцінки діагностики економічної безпеки суб’єктів господарювання на прикладі міста Києва та розрахунку інтегрального показника, що дає змогу узагальнити характеристики, які відображають найважливіші властивості представленого об’єкта дослідження. Доведено, що негативні наслідки суспільно-політичних трансформацій в Україні, тривале виснаження ресурсів суб’єктів господарювання в умовах перманентних структурних змін національної економіки, потребують практичних заходів із забезпечення належного рівня економічної безпеки бізнесу. Зроблено висновки, що багатогранність наукових поглядів щодо сутності й методики діагностики економічної безпеки, які можна застосувати й до суб’єктів господарювання, актуалізує питання дослідження ключових підходів до її оцінки, де предметом оцінювання виступають: безпосередньо об’єкт дослідження (обрано для дослідження діяльність суб’єктів господарювання міста Києва); фактори впливу на об'єкт відповідного дослідження (зовнішні та внутрішні загрози); система забезпечення економічної безпеки: заходи, які сприяють стабілізації функціонування всіх представлених складових об’єкта дослідження. Методика оцінки рівня захисту економічних інтересів ґрунтується на критеріях ефективності функціонування аграрного виробництва, а саме: спроможності учасників аграрного виробництва оптимально розподіляти й ефективно використовувати ресурси (ресурсна складова); можливості забезпечити на належному рівні потреби та цілі споживачів аграрної продукції, забезпечення трудовими ресурсами (соціальна складова); підтримка національних інтересів аграрного виробництва в умовах упливу глобалізаційних процесів (ринкова складова); інтенсифікація розвитку аграрного виробництва (інноваційна складова). Запропоновано використовувати функціонально-системний підхід, який дозволяє сформувати універсальний алгоритм для проведення діагностики економічної безпеки суб’єктів господарювання та обчислити інтегральний показник, що дає змогу узагальнити характеристики, які відображають найбільш важливі властивості представленого об’єкта дослідження. За результатами дослідження зроблено висновок, що суб’єкти господарювання міста Києва перебувають у зоні ймовірної небезпеки. Перебування рівня економічної безпеки суб’єктів господарювання міста Києва в цій зоні відображає інтенсивність систематичного їх руйнування, що насамперед потребує термінових заходів, орієнтованих на відновлення нормального стану виявлених кризових індикаторів.