ВІРТУАЛЬНІ АКТИВИ ТА МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА - Макаров, Олег; Аржевітін, Станіслав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Виникнення та поширення віртуальних активів у світі перебуває в центрі уваги дослідників. Віртуальні активи почали використовувати для здійснення розрахунків, накопичення капіталу та отримання спекулятивного доходу, що створює конкуренцію державним фіатним грошам, державній монополії центрального банку на випуск грошей і формує загрозу фінансовій стабільності. Метою статті є оцінка поточного стану та потенціалу розвитку й державних, і недержавних віртуальних активів, їхньої ролі в грошовому обігу та потенційного впливу на грошово-кредитну систему України в контексті можливого введення в обіг цифрової валюти центрального банку – е-гривні. У статті названі основні форми віртуальних активів та визначено основні їхні характеристики, оцінено можливість їх використання в розрахунках та потенціал для часткової або повної заміни фіатних грошей у готівковій або безготівковій формі. Доведено, що на сьогодні основними стримуючим фактором для набуття деякими віртуальними активами функцій грошей є недостатнє поширення технологічних засобів для здійснення транзакцій із такими активами, висока волатильність цін на них та юридичні обмеження в правовому полі. Визначено, що технічно деякі роздрібні віртуальні активи можуть набувати всіх характеристик фіатних грошей і концептуально відрізнятимуться лише емітентом і системою централізації: державний або приватний емітент, централізована або децентралізована система. Установлено, що введення в обіг е-гривні як інструмента монетарної політики з нарахуванням процентів значно посилить процентний канал монетарної трансмісії та сприятиме досягненню визначених центральним банком цілей і зростанню неінфляційної монетизації економіки. Водночас уведення в обіг третьої форми грошей, імовірно, породило б нові ризики, які пропонується знизити за допомогою належної параметризації нової форми грошей.