ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ УПРАВЛІНЦІВ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Одрехівський , Микола; Дарміць, Ростислав; Жежуха , Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сучасний розвиток інформаційної економіки зумовлює проблеми підвищення вимог до побудови інформаційних систем моніторингу компетентностей управлінців підприємств та управління підприємствами загалом. У розрізі дослідження проблем та формування концептуальних засад побудови інтелектуальних інформаційних систем управління (ІІСУ) інноваційними підприємствами (ІП) як людино-кібер-фізичних систем метою роботи є розроблення інтелектуальної інформаційної системи щодо прийняття оптимальних управлінських рішень на основі результатів дослідження складових компетентності управлінських працівників. Досягнення мети дослідження передбачає поетапне виконання низки завдань, а саме: створення системної моделі ІП; розроблення структури ІІСУІП; дослідження динамічних і статичних характеристик компетентності управлінців; розроблення підходу підтримки ухвалення й реалізації оптимальних кадрових рішень щодо станів компетентності управлінських працівників та управління цими станами. Побудову ІІСУІП пропонується проводити на основі багаторівневої організаційної структури з використанням елементів штучного інтелекту. Використання методів теорії марковських ланцюгів дозволило розробити математичні моделі та відповідне програмне забезпечення для дослідження станів розвитку компетентності управлінців ІП чи будь-якого елемента їхньої ієрархії. Математичні моделі адекватно описують динаміку й статику станів (окремого явища, процесу чи діяльності) такого підприємства. Це підтверджено при застосуванні математичного та програмного забезпечення ІІСУІП для оцінювання, прогнозування й підтримки ухвалення оптимальних рішень у розрізі моніторингу компетентності управлінців ІП за параметрами якості, своєчасності та відповідності вимогам. Запропонований математичний апарат та відповідне програмне забезпечення ІІСУ застосовані при оцінюванні рівнів якості, своєчасності та відповідності [діяльності] управлінців бухгалтерії НВП ТзОВ «Електроприлад», фінансової служби ТзОВ «ІНТЕР-ПАК УКРАЇНА» та відділу збуту СП ТзОВ «Сферос-Електрон» (Львів) як характеристик компетентності, що корелюють із результуючим показником (ступінь досягнення цілі), а в підсумку впливають на ефективність підприємств. На основі методів когнітології ІІСУ розглядаються як логіко-когнітивні моделі соціального агента, а інтегровані ІІСУІП − як багатоагентні системи, які використовують двоконтурний алгоритм адаптування. Розроблені таким чином ІІСУ використовують адекватну формалізацію процесів ухвалення кадрових рішень. Запропоновані підходи до побудови ІІСУІП дозволять менеджерам ухвалювати раціональні, організаційно запрограмовані управлінські рішення та забезпечувати підприємствам адаптогенність, стійкість, живучість і розвиток у сучасних умовах ери промисловості 4.0.