ПРОБЛЕМИ ДЕМОКРАТИЧНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ Й СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ ВІЙНИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ З УКРАЇНОЮ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Благута , Роман; Бліхар , В'ячеслав; Савенко , Віктор; Вінічук , Марія; Гапчич, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є дослідження економіко-правових засад та виявлення проблем демократичного розвитку держави й суспільства в умовах війни Російської Федерації з Україною. Результати проведеного дослідження дозволили встановити, що в Україні існують проблеми демократичного розвитку держави й суспільства, які виникли ще до початку воєнного протистояння України Російській Федерації, а повномасштабне вторгнення на територію суверенної держави лише поглибило наявні деструктивні зміни в державі й суспільстві. Проблема збереження та розвитку демократії надзвичайно загострилася в сучасних реаліях та потребує належної уваги й поглиблених досліджень. Виявлено, що в Україні розвиток держави й суспільства відбувається за демократії гібридного режиму. Установлено низхідні тенденції щодо показника, який характеризує рівень державної нестабільності, що свідчить про консолідацію зусиль держави й суспільства з метою ефективної протидії зовнішньому ворогу в надскладних умовах ведення війни та мобілізації ресурсів для збереження демократичних цінностей. Доведено, що якість державного управління в Україні є надто низькою, що потребує перегляду існуючої політики та розроблення додаткових заходів щодо боротьби з корупцією в державному секторі. Дослідження впливу факторів на рівень якості життя населення дозволило виявити, що зростання індексу демократії та якості державного управління зумовлює підвищення якості життя населення (відповідні показники регресії r=0,854 та r=0,211), а посилення державної нестабільності його знижує (r= –0,332). Запропоновано розробити комплекс спеціальних заходів щодо посилення взаємодії органів державної влади з громадськістю на засадах прозорості, відкритості та доступності до інформації, гарантувати права та свободи людини й громадянина, інтенсифікувати процес запобігання та протидії корупції.