ОРГАНІЗАЦІЙНА ТА МЕТОДИЧНА СИСТЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ЇХ УДОСКОНАЛЕННЯ - Калюга , Євгенія; Пабат, Віктор; Витвицька, Ольга; Шпак, Нестор; Срока, Влодзімєж (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Посилені євроінтеграційні процеси стосуються всіх аспектів життєдіяльності країни та вимагають прогресивних змін заради суспільно-економічного розвитку держави. У таких умовах жодна сфера діяльності не може лишитися поза увагою. Це стосується й національної системи соціального забезпечення, яка перебуває на сьогодні в досить складному становищі. Тепер в Україні особливо нагальною є потреба в удосконаленні й реформуванні пенсійної системи, у першу чергу організаційної, правової, облікової, задля можливості збереження та бажаного покращення її дієздатності. Це забезпечить належний рівень життя громадян, що мають право на пенсію й становлять найнезахищеніший та досить численний прошарок населення України. На сьогодні відповідно до законодавства система соціального забезпечення складається з трьох рівнів: перший – солідарний; другий – накопичувальний; третій – добровільний недержавний фонд. В Україні функціонують лише перший і не повною мірою третій рівні системи пенсійного забезпечення. Стосовно другого рівня пенсійного забезпечення триває дискусія з 2012 року й до сьогодні. Основними результатами запровадження солідарного рівня є: створення нової структури соціального забезпечення, визначення джерел його наповнення, обґрунтування підстав переходу до накопичувальної системи. Основні висновки: проведено аналіз чинної солідарної системи пенсійного забезпечення та визначено її недоліки; запропонована система соціального забезпечення, в основу якої покладено Пенсійний фонд (до складу якого входять: фонд соціального страхування на випадок безробіття, фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, фонд страхування у випадку тимчасової втрати працездатності); визначено порядок його формування (нарахування у відсотках від заробітної плати з урахуванням класу професійного ризику); викладено проблемні питання оптимізації функцій Фонду соціального страхування; зазначено перелік проблемних питань щодо впровадження накопичувального рівня пенсійної системи.