СУЧАСНИЙ РОЗВИТОК РИНКУ ПЛАТІЖНИХ КАРТОК У ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Дзюблюк, Олександр; Луців, Богдан; Чайковський, Ярослав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті проаналізовано кількісні та якісні зміни на ринку платіжних інструментів, головне місце в якому належить платіжним карткам банків в умовах, коли цифровізація економіки визначає головні тренди розвитку не лише фінансового сектора, але й усіх аспектів життєдіяльності людини. Обґрунтовано фактори, що зумовлюють стратегічне значення ринку платіжних карток для стимулювання економіки та рівня життя суспільства. Визначено сучасні тенденції розвитку фінансового ринку в Україні, які свідчать, що платіжні картки як ключовий інструмент віддаленого доступу до банківських рахунків є головним рушієм розвитку безготівкових платіжних операцій та просування інституційних засад грошового обігу в бік усе більшого зростання його безготівкової складової, що відображає запит суспільства на здешевлення, прискорення й поліпшення розрахунків. Глобальні процеси щодо побудови економічних відносин на основі цифрової трансформації роблять цей тренд незворотнім. Проаналізовано динаміку основних кількісних параметрів функціонування ринку платіжних карток в Україні за останні п’ять років, що вказують на його активний якісний розвиток і наявність стійких тенденцій до зростання. Водночас, незважаючи на те, що з розвитком інформаційних технологій банками впроваджуються нові сервіси й форми обслуговування за допомогою платіжних карток, у статті відзначено і певні проблеми подальшого розвитку цього ринку, що пов’язано з усе ще існуючими конкурентними перевагами використання готівки, а також окремими інституційними труднощами функціонування банківського сектора.