ПРОГРАМНО-ПРОЕКТНИЙ ПІДХІД ДО ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОСТОРОВИМ РОЗВИТКОМ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЗА ЇХ ВИДАМИ - Семигуліна, Ірина; Ярошенко, Ігор; Красноносова , Олена; Козирєва, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні рекомендації щодо розробки організаційного забезпечення реалізації програмно-проектного підходу до публічного управління просторовим розвитком на основі вибору проектів об’єднаними територіальними громадами в залежності від різних їх видів. Метою практичної реалізації запропонованого організаційного забезпечення є створення умов для фінансової спроможності територіальних громад, забезпечення самодостатності і розширення власних конкурентних переваг шляхом переміщення фокусу з дотаційності місцевого самоврядування на програмно-проектне забезпечення місцевого розвитку. У статті запропоновано різні види територіальних громад на основі показників їх фактичного розвитку в умовах наслідків військової агресії, з урахуванням отриманих руйнувань і втрат, та географічного перебування по відношенню до країни – агресора. Були виділені: громади, що перебувають у кризовому стані; громади, що перебувають у стані ризику; тилові громади. Значні відмінності у соціально-економічному розвитку, актуальні проблеми і потреби у першочерговості вирішення впливають на формування стратегічних пріоритетів, визначення програм і проектів для відновлення та розвитку територій. Вибір проектів в процесі публічного управління просторовим розвитком об’єднаних територіальних громад різних видів потребує застосування різних критеріїв, що дозволяє їх згрупувати (за напрямами, часом, умовами, учасниками, ресурсами) й визначити пріоритетність, доступність і ефективність.