МЕТОДОЛОГІЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ НАПРЯМІВ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД НА ЗАСАДАХ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Іванов, Юрій; Іванова, Ольга; Полякова, Ольга; Шликова, Вікторія; Лаптєв, В'ячеслав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Статтю присвячено вирішенню актуального завдання щодо просторового розвитку територіальних громад на основі самодостатності та самофінансування. Мета статті полягає в розробці методології обґрунтування напрямів розвитку територіальних громад на основі спроможності територій до саморозвитку з урахуванням ресурсного забезпечення, управлінської спроможності, фінансової спроможності та видів територіальних громад в умовах фіскальної децентралізації. Розроблено методологічний підхід до визначення пріоритетних напрямів стимулювання розвитку територіальних громад. Він передбачає послідовну розробку методичних підходів з аналізу ресурсного забезпечення території, ідентифікації проблем розвитку територіальних громад; моделювання розвитку територіальних громад на основі методу нечітких множин; обґрунтування напрямів просторового розвитку територіальних громад методом аналізу ієрархій. Установлено, що просторовий розвиток територіальних громад передбачає: наявність природних, трудових, виробничих, екологічних та ін. ресурсів, ефективне використання яких призводить до формування нових та зміцнення існуючих сильних сторін громади; формування зон розвитку громади неможливе без наявності ефективних організаційних та управлінських механізмів управління в громаді; наявність ресурсної бази розвитку та дієвих механізмів управління не забезпечує розвитку території без фінансового забезпечення. При цьому важливо формувати власні фінансові ресурси за рахунок проєктів розвитку або через співробітництво територіальних громад. Доведено, що самозабезпечення, самоуправління та самофінансування є основними складовими та водночас умовами просторового розвитку територіальних громад. Ресурсна база територіальної громади є достатньою умовою для розвитку, однак неефективність управління нею призводить до зниження самодостатності території та знижує фінансову спроможність громади.