ПРІОРИТЕТИ Й ОСОБЛИВОСТІ ГАРАНТУВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА - Вишневська , Ольга; Довгаль, Олена; Козаченко, Лілія; Величко , Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Авторами досліджено сутність та прояви глобалізації, її вплив на суспільство через поширення сфер використання штучного інтелекту. Обумовлено особливості глобального інформаційного середовища та вплив на психологічний стан особистості, групи осіб, територій, суспільства. Доведено значення інформаційного середовища на суспільство, у тому числі через процес інтернетизації, нові розробки, які використовуються не лише для фахових потреб, а й у побуті людини «розумні речі», «розумний дім». Визначено складові, які формують свідомість особистості та можуть спонукати до зростання психологічного навантаження, у тому числі на вразливі групи населення (підлітки, літні люди, особи, які мають певні психічні захворювання, вразливі до змін) в умовах сталого розвитку суспільства. Проаналізовано основні тенденції розвитку штучного інтелекту та поширення інформаційного поля, охоплення ним простору життя та побуту сучасної людини. Узагальнено основні напрями розвитку сучасного глобального світу зі зростанням ролі та масштабів штучного інтелекту. Обумовлено реакцію та сприйняття основних інновацій у побуті людини. Визначено вплив штучного інтелекту на суспільство, обумовлено інтелектуальні можливості, психологічні загрози та наслідки для особистості, групи осіб, суспільства. Проведено опитування з метою виявлення ставлення до поширення штучного інтелекту в усіх сферах та галузях світової економіки та повсякденному житті. Обґрунтовано основні напрями нівелювання інформаційно-психологічних ризиків та загроз. Доведено, що інформаційне навантаження на особу або групу осіб може призвести до суттєвих (непередбачуваних) суспільних викликів та мати загрозу для суспільної безпеки (соціобезпека). Визначено напрями нейтралізації суспільного навантаження. Узагальнено відношення молоді до поширення сфери штучного інтелекту, обумовлено потребу захисту інформації. Переважаюча більшість респондентів вважає, що поширення сфери штучного інтелекту має загрозливий характер. Обумовлено потребу реалізації стратегії розвитку штучного інтелекту з урахуванням потреб суспільства, окремих сфер та галузей економіки, територій. Доведено актуальність реалізації заходів щодо захисту інформаційного поля та конфіденційності інформації, контролю за інформацією, а також підходів щодо гарантування психологічної безпеки особистості, групи осіб, суспільства. Вагомою складовою результативності реалізації стратегії є проведення відповідних освітніх заходів з метою поширення відповідних знань та вмінь, упереджень та захисту особистого інформаційного простору. Освітні заходи можуть бути реалізовані у контексті освіти дорослих з набуттям відповідних компетенцій soft skills.