РЕГІОНАЛЬНІ ТОРГОВЕЛЬНІ УГОДИ В СВІТОВІЙ ТОРГОВІЙ СИСТЕМІ: ПЕРЕВАГИ ТА МОДЕЛІ - Циганкова, Тетяна; Яценко, Ольга; Тананайко, Тетяна; Солодковська, Ганна; Олефіренко , Вікторія; Іщенко, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Указано, що однією з характерних ознак сучасної торговельної системи є швидке зростання кількості регіональних торговельних угод, що, у свою чергу, спричиняє асиметричність у розрізі домінування регіональних правил транскордонної торгівлі над багатосторонніми. Ідентифіковано основні переваги для країн від участі в регіональних торговельних угодах: можливість виключення з угоди «вразливих секторів»; здатність самостійно обирати партнерів у переговорах; більш ефективне порівняно зі Світовою організацією торгівлі використання принципу «взаємності», можливість формування іміджу регіонального лідера; у рамках таких угод можна провести «експериментальне застосування» певних нових заходів у сфері торгівлі, які при успішному випробуванні можна намагатися застосовувати в загальному режимі; можливість залучення більших іноземних інвестицій країнами, що розвиваються та не є регіональними лідерами. Після дослідження ступеня залучення країн до вкладання регіональних торговельних угод на наявність регіональних асимерій, ідентифіковано значну відмінність від максимального залучення країн європейського регіону (у середньому 33,2 угоди на кожну країну) й країнами Африки (2,7) та Близького Сходу (3,9). Запропоновано, щоб одним із векторів розвитку зовнішньоекономічної політики України було розширення сфери охоплення чинних та майбутніх регіональних торговельних угод на сферу послуг, електронної комерції й інвестицій, з огляду на потенціал, їхню відповідність глобальним трендам торговельної системи, а також спроможність України стати вагомих гравцем на низці ринків послуг і торгівлі цифровими продуктами, ураховуючи наявність актуальної нормативно-правової бази з цих питань. Визначено, що обсяги товарного експорту України протягом 2016-2021 років на 50 % відбувалися в рамках преференційного режиму, передбаченого ключовими угодами про вільну торгівлю. За результатами запропонованого прогнозу такого експорту на період 2021-2023 років за допомогою методу аналізу часових рядів отримано підтвердження, що відповідна залежність лише зростатиме (обсяги експорту в рамках угод про вільну торгівлю щорічно зростатимуть на 3 відсотки, у той час як загальний експорт – на 2 %).