МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ: ПРИКЛАД УКРАЇНИ - Дмитренко, Алла; Фурманчук , Оксана; Кравченко , Олена; Карпенко , Євгенія; Коба , Олена; Айєдогбон, Джон О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Залучення іноземних інвестицій є дієвим засобом забезпечення економічного зростання будь-якої країни. Актуальність обраної тематики підкреслюється створенням сприятливого інвестиційного клімату в країні, що дозволить установити гарантії захисту іноземних інвестицій та стабільності правової бази здійснення підприємницької діяльності. Метою статті є аналіз та прогноз надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну. Для досягнення поставленої мети розроблено економетричну модель, яка демонструє взаємозв’язок між макроекономічними показниками, їхніми характеристиками та обсягом ПІІ. Використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, зокрема: індукція та дедукція, групування, підсумовування, порівняння, комплексний та системний підходи. У статті розкрито сутність іноземних інвестицій для економіки України та визначено характеристики ПІІ. Детально проаналізовано вплив ПІІ на економіку України та сформульовано обґрунтування умов їх залучення. Із використанням статистичних методів досліджено структуру та динаміку ПІІ за видами економічної діяльності та країнами-інвесторами. Дослідження показали, що саме за допомогою залучення прямих іноземних інвестицій забезпечується зростання економіки держави, добробуту населення, зменшення зовнішніх боргів країни та ефективні державні капіталовкладення. З урахуванням цього сформовано передумови необхідності залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України.