ЦИФРОВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ: НОВІ ВИКЛИКИ, РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Згурська, Оксана; Корчинська, Олена; Рубель, Каріна; Кубів, Степан; Тарасюк, Андрій; Головченко, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою цієї наукової статті є діагностика процесів цифрової трансформації національного АПК з метою обґрунтування актуалізації оцифровування діяльності агропромислових підприємств для ведення «розумного» господарювання» на основі ухвалення комплексу високотехнологічних рішень у напрямі максимальної автоматизації галузі. Для досягнення цієї мети, було використано широкий спектр методів дослідження, основними з яких стали методи узагальнення та синтезу, наукової абстракції, аналітичної діагностики, нормативно-правовий та статистичний. Застосування нормативно-правового методу дозволило виявити основні елементи правового поля використання цифрових технологій у діяльності підприємств агропромислового комплексу. Застосовано діалектичний метод пізнання соціально-економічних процесів, формально-логічний метод та метод системного аналізу з метою глибшого розуміння процесів цифровізації, виявлення закономірностей перебігу їх, а також рівень упливу на становлення та сучасний розвиток національного агропромислового комплексу. Визначено, що національне агропромислове виробництво характеризується величезним потенціалом перспективного розвитку шляхом підвищення ефективності використання земельних, трудових та біологічних ресурсів, повноцінне використання яких потребує вдосконалення високих технологій виробництва та формування інформаційної системи управління. Побудована двофакторна модель генезису інноваційно-інформаційних технологій та новаторських бізнес-ідей в агропромисловості, де спостерігається чітко виражена залежність від упливу людського фактору, відносно низького рівня врожайності при відносно високій собівартості продукції, гнучкої цінової кон'юнктури. Ідентифіковано глобальні виклики цифровізації агропромисловості, а також визначено значення мережевої революції в процесі радикальної зміни структури витрат агробізнесу та механізму формування прибутку. Обґрунтовано значення формування екосистем учасників аграрного ринку для ухвалення ефективних digital-рішень, кооперації та ефективного співробітництва цілих цифрових платформ учасників ринку. Розглянуто ключові інструменти та методи цифрового розвитку агропромислових підприємств та національного агропромислового комплексу в цілому. Визначено, що важливим індикатором розвитку агроцифровізації є розвиток світового ландшафту стартапів та технологічних компаній, здійснено аналіз обсягів інвестування основних цифрових проєктів в АПК. Визначено оптимальні напрями успішної цифровізації в АПК, які варто розглядати у вигляді трирівневого розвитку для агрохолдингів і дворівневого – для відносно невеликих сільгоспвиробників.