НОВА МІГРАЦІЙНА ХВИЛЯ З УКРАЇНИ ДО КРАЇН ЄС: МАСШТАБ, ЧИННИКИ, НАСЛІДКИ - Кравченко, Ірина; Жук, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Повномасштабна війна, розпочата Російською Федерацією, викликала величезну хвилю мігрантів з України до країн ЄС. Це суттєво змінило ситуацію і в політичній, і в соціально-економічній сфері України та приймаючих країн. На сьогодні ситуація з міграцією є непередбачуваною й наближається до катастрофічної та без перебільшення несе в собі загрозу національній безпеці України. Недопущення обвалу економічного потенціалу країни неможливе без зваженої державної політики в цьому напрямі. Метою статті є дослідження нової міграційної хвилі з України до європейських країн після початку повномасштабної агресії Російської Федерації 24.02.2022 року, актуалізація даних щодо масштабів вимушеної міграції українців до європейських країн, аналіз чинників, що впливають на розмір міграційних потоків вимушених мігрантів з України до європейських країн, та наслідків, що спричинені цією хвилею. У результаті проведених досліджень були систематизовані дані щодо кількості українських вимушених мігрантів у різних європейських країнах. Проаналізовано статистичні дані щодо розмірів фінансової допомоги, яку отримують українські вимушені мігранти в різних європейських країнах, та дані щодо наявності вакансій у європейських країнах. На підставі цих даних був проведений кореляційний аналіз взаємозв’язку між кількістю українських вимушених мігрантів та сумою щомісячної фінансової допомоги й кількістю вакансій. Виявлено та систематизовано чинники, які вливають на розподіл українських вимушених мігрантів між європейськими країнами, показано важливість розгляду цих чинників для вирішення проблеми повернення українських вимушених мігрантів до України. Зроблені висновки, що розмір соціальної допомоги не має тісного зв’язку з кількістю українських мігрантів у певній країні. Суттєвішим є вплив фактору можливості працевлаштуватися та адаптуватися до умов життя в нових країнах. Це свідчить про наміри українських вимушених мігрантів перебувати в цих країнах протягом тривалого часу, а можливо, і залишитися в цих країнах у майбутньому. Для повернення більшої кількості вимушених мігрантів та зменшення міграційних утрат населення України запропоновано розробити на державному рівні програму повернення українських вимушених мігрантів, яка охоплює інституційний та організаційно-економічний вектори, використовуючи досвід європейських країн.