РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Іщук, Світлана; Созанський, Любомир; Ляховська, Олена; Коваль, Людмила; Ривак, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є виявлення трансформацій у промисловому секторі економіки України на підставі комплексної оцінки активності (виробничо-трудової, інвестиційної й інноваційної) та ефективності (рентабельності) функціонування названого сектора в регіональному розрізі. Результати проведених за допомогою авторської методи оцінок дозволили умовно виділити чотири групи регіонів України за типом їхньої промисловості: перша група – традиційно промислові регіони з високим рівнем індустріальності економіки та інноваційності продукції, вагомою (із тенденцією до збільшення) часткою добувної промисловості; друга група – регіони, що володіли достатнім промисловим потенціалом та/або демонстрували його активне нарощення (Вінницька, Київська, Кіровоградська, Львівська, Тернопільська й Черкаська області). Для регіонів цієї групи характерна високорозвинена переробна промисловість, у якій найбільшу частку займала харчова; третя група – регіони з високим рівнем виробничо-трудової активності, у промисловому секторі яких домінувало виробництво електроенергії; четверта група – регіони, економіка яких належить до неіндустріального типу і в яких переважно низькі (або мають тенденцію до зниження) значення показників активності та ефективності діяльності промислових підприємств. За останнє 10-річчя можна констатувати в промисловості України наявність певних трансформаційних тенденцій, суть яких полягала у формуванні нових промислових центрів, іще невеликих за масштабами діяльності, але з більшими (порівняно з традиційно індустріальними регіонами) значеннями й вищою позитивною динамікою окремих показників виробничо-трудової та інвестиційної активності промислових підприємств. Такі «новопромислові» центри виникали здебільшого в західних і центральних областях. Повномасштабна війна російської федерації проти України 2022 року різко й сильно активізувала ці трансформаційні процеси. Усі регіони 1-ї групи, які були індустріальними лідерами, утратили значну частину свого промислового потенціалу. Це стосується передусім металургійних виробництв, які потребують докорінної модернізації та інноваційних технологій. Натомість відбулось посилення промислового потенціалу частини областей, віднесених до 2-ї групи, а також частини областей 3-ї групи, зокрема внаслідок релокації підприємств.