КОНТРОЛЬ РЕЗЕРВІВ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА: ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ - Пилипенко, Любомир; Грицай, Ольга; Воськало , Наталія; Демська, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Стаття присвячена дослідженню організаційно-методичного інструментарію контролю за запасами капіталу підприємства. Досліджено місце контролю резервів капіталу підприємства в класифікації фінансового контролю та функції контролю резервів капіталу. Метою статті є аналіз та розкриття організаційних і методичних підходів до контролювання резервів капіталу підприємства. Обґрунтовано, що контроль резервів капіталу виконує такі функції: превентивну (профілактичну, попереджувальну, захисну); інформаційну (пізнавальну, комунікативну); коригувальну (регулюючу); мобілізуючу та виховну. Відповідно до сутності, призначення й функцій контролю резервів капіталу, його метою визначено встановлення відповідності обсягу та структури сформованих на підприємстві резервів капіталу їхнім нормативним показникам, величина яких забезпечує спроможність підприємства протистояти негативним явищам і процесам діяльності, покривати заподіяні ними збитки чи втрати. У контексті досягнення мети сформульовано основні завдання контролю резервів капіталу підприємства та встановлено їхню відповідність функціям цього контролю, виокремлено його суб’єкти та основні об’єкти відповідно до них. Сформовано організаційно-методичний інструментарій контролю резервів капіталу як сукупність контрольних дій, що їх виконують суб’єкти цього контролю з використанням визначених методів контролю відповідно до форм його реалізації. Визначено регулятивні впливи, які доцільно виконати для усунення відхилень, виявлених за результатами контролю резервів капіталу підприємств.