ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ІЗ ЛОГІСТИКИ ТА УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ПОСТАВОК: КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД - Замкова, Наталія; Поліщук, Ірина; Довгань, Юрій; Довгань, Лариса; Новицький, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Ця робота є продовженням циклу статей, у яких висвітлено результати наукових досліджень, присвячених проблематиці функціонування системи підготовки висококваліфікованих менеджерів, здатних забезпечити ефективне здійснення логістики та управління ланцюгами поставок; обґрунтуванню напрямів та розробці практичних механізмів її вдосконалення. Стаття базується на аналізі наукової літератури та тематичних дослідженнях. Дослідження охоплює аналіз теоретичної літератури, тематичні дослідження, а також порівняльний аналіз. У статті відзначено, що сучасні світові тенденції та зміни в суспільстві й економіці зумовлюють посилення вимог до підготовки висококваліфікованих менеджерів для ефективного здійснення ними конкретних видів трудової діяльності відповідно до потреб суспільства й ринку праці у сфері логістики та управління ланцюгами поставок. У цьому контексті розглянуто проблематику застосування компетентнісного підходу в підготовці майбутніх менеджерів із логістики та управління ланцюгами поставок і формування в них моделі компетенцій, яка відповідає сучасним вимогам ринку праці. Здійснено огляд наукової літератури щодо основних теоретичних засад формування компетенцій і компетентностей у процесі професійної підготовки менеджерів із логістики та управління ланцюгами поставок. Зосереджено увагу на необхідності формування базового ядра компетенцій, тобто моделі основних (базових) професійних компетенцій і компетентностей, що є ключовими для професійної діяльності фахівців. Наведено основні моделі компетенцій фахівців компаній, які дозволяють забезпечити ефективне управління сучасними компаніями. Вивчено досвід підготовки майбутніх менеджерів із логістики та управління ланцюгами поставок в Україні. Запропоновано концептуальну модель багаторівневої національної системи професійної підготовки з логістики та управління ланцюгами поставок. Запропоновано T-подібну модель компетенцій сучасних менеджерів із логістики та управління ланцюгами поставок. Обґрунтовано доцільність застосування компетентнісного підходу при підготовці майбутніх менеджерів із логістики та управління ланцюгами поставок в Україні.