АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ УПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ В БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК (УКРАЇНСЬКИЙ КЕЙС) - Петченко, Марина; Фоміна, Тетяна; Балазюк, Оксана; Смірнова, Надія; Лугова, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Диджиталізація економіки є обов’язковим кроком на шляху розвитку будь-якої держави в сучасних умовах. Сектор бухгалтерського обліку – один із ключових у цій сфері. Наразі на практиці активно застосовуються різноманітні цифрові технології, що дозволяють оптимізувати ведення обліку та покращити рівень захисту даних. В Україні процес диджиталізації ще перебуває на етапі розвитку, хоча впровадження цифрових технологій в економічну сферу затверджене нормативно-правовими документами. Воєнний стан та нерегулярне енергопостачання загальмували поширення й використання електронного обліку на підприємствах. Крім того, існують інші перешкоди. Метою цього дослідження є проаналізувати нинішні тенденції запровадження диджиталізації в бухгалтерський облік в Україні. У процесі дослідження визначені найпопулярніші інформаційні технології, що використовуються у світовій практиці, і програмне забезпечення, яким користуються українські бухгалтери. Уточнені нормативно-правові акти, які регулюють процес диджиталізації в Україні. Досліджені основні переваги, які надають сучасні інформаційні технології, та аспекти, що сповільнюють процес диджиталізації на українських підприємствах. Зроблено висновок, що новітні технології здатні забезпечити цілісність даних, цілодобовий доступ до них, точність передачі інформації при виконанні операцій, дистанційний доступ до даних, зручне та ефективне ведення обліку тощо. Акцентовано, що в Україні варто звернути увагу на недосконалість відповідної цифрової інфраструктури для систем бухгалтерського обліку, недостатній рівень інвестицій, низький рівень кваліфікації спеціалістів, невідповідність законодавчих постанов світовим тенденціям щодо диджиталізації бухгалтерського обліку. Вирішення перерахованих проблем дозволить значно покращити функціонування бухгалтерської системи та збільшити загальну ефективність управління підприємством.