ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ ТА АУДИТІ: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА КАЗАХСТАНУ - Мацьків, Галина; Смірнова, Ірина; Малікова , Айнеля; Пугаченко, Ольга; Дубініна, Марина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Технологію блокчейн широко використовують у бухгалтерському обліку та аудиті потужні світові виробники. Упровадження блокчейну на підприємстві підвищує ефективність процесів обліку й аудиту та надійність системи, зменшує ймовірність помилок і ризики шахрайства. Деякі країни світу, такі, як, наприклад, США та Великобританія, активно застосовують цю технологію в сферах обліку та аудиту. Проте більшість держав досі перебувають на початковому етапі впровадження блокчейну. В Україні та Казахстані модернізація бухгалтерського обліку та аудиту поступово набирає обертів. Однією з перешкод стрімкого розвитку блокчейну є нерозуміння працівниками необхідності впровадження технології блокчейн. Метою дослідження є розкриття потенціалу блокчейну в бухгалтерському обліку й аудиті шляхом висвітлення його функціональних особливостей та оцінки можливостей удосконалення робочого процесу бухгалтерів і аудиторів. У статті визначено структуру блокчейну, його основні функції, переваги та недоліки, проведено порівняння з традиційними методами ведення обліку й аудиту. Наголошено на можливості імплементації смарт-контрактів як додатка блокчейну на підприємствах і проведено порівняльний аналіз платформ, на яких вони реалізуються. У результаті дослідження визначені позитивні й негативні наслідки впровадження технології. Акцентовано, що блокчейн не гарантує повного захисту від шахрайства, а виникнення помилок при проведенні операцій може призвести до значних фінансових утрат. Зазначено, що при дотриманні всіх правил блокчейн у значній мірі може покращити функціональність систем обліку та аудиту. Упровадження блокчейну на підприємствах повністю відповідає стратегії цифрової трансформації України та концепції Сталого розвитку Казахстану, однак для успішної реалізації цього процесу необхідні значні інвестиції та якісна підготовка персоналу.