ЕКОНОМІКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ФІНАНСІАЛІЗАЦІЇ: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА ДЛЯ РЕАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ? - Сірант , Мирослава; Гурковський , Мар’ян; Михаліцька , Наталія; Яцик , Мар’яна; Єсімов , Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті проаналізовані найбільш значимі вітчизняні та зарубіжні публікації з проблеми зниження негативного впливу фінансіалізації на темпи зростання випуску й заробітної плати в реальному секторі економіки. Наголошено, що фінансіалізація світової економіки формує нову парадигму деструктивних змін виробничо-промислового капіталу зі сторони фінансового капіталу та водночас обумовлює необхідність експлуатації національного капіталу зі сторони глобального олігархічного капіталу. Фінансіалізація спричинює збільшення розриву між найбагатшими та найбіднішими верствами населення, що, своєю чергою, зумовлює посилення соціальної нерівності в суспільстві та спричинює різке зниження темпів зростання реального сектора економіки, унаслідок чого інтенсифікуються процеси поглиблення бідності в країнах, незалежно від рівня їхнього розвитку та стану фінансового капіталізму. Більш гостро окреслена проблема стосується тих країн, що перебувають на периферії економічного розвитку (до них відноситься й Україна), тому що взятий ними курс на фінансіалізацію зумовив розвиток значних дестабілізуючих чинників, що призвело до генерування явищ і процесів, які відповідають концепції неофеодалізму (олігархічно-кланової економіки). Автори статті запропонували низку заходів, спрямованих на зниження виведення фінансового капіталу за межі країни, диференційоване оподаткування прибутків від використання фінансового та виробничого капіталу й зниження рівня тіньової економіки в Україні. Зокрема пропонується: увести прогресивне оподаткування доходів громадян, що перевищують їхній середній рівень у державі; cпрямовувати додаткові фінансові ресурси від прогресивного оподаткування підприємств на збільшення їхнього власного виробничого капіталу; підвищувати норму оподаткування прибутку від фінансового капіталу та зменшувати норму оподаткування прибутку від капіталу, що вкладається в реальний сектор економіки; надавати підприємствам безповоротні державні фінансові ресурси за кожне нове створене робоче місце, а також практикувати інвестиційні податкові кредити, зокрема стосовно податку на прибуток та ПДВ; розробити проєкт Закону України щодо можливості створення колективних підприємств, акції яких належать виключно кожному працівникові такого підприємства; заборонити діяльність фінансово-олігархічних підприємств, власники яких покинули територію нашої країни в період мобілізації у воєнний час, із подальшою їх націоналізацією.